Ansvarlighet og Høybukta Vest

Da kommunestyret i februar 2017 gikk inn for storhavn med stamnetterminal i Høybukta Vest la de til grunn et kostnadsanslag for kommunal del av utbygginga -et obligatorisk førstetrinn for å få statlig veibygging til havna- i størrelsesorden 200 millioner kroner.

I april 2019 ble det kjent at Vegvesenet etter nærmere undersøkelser har oppjustert dette kostnadsanslaget til 1,3 milliarder kroner (total utbyggingskostnad for havneanlegget: 12 milliarder).

http://www.sva.no/nyheter/kommunen-maa-foreta-en-ny-horingsrunde-

Dette gir en arealpris i størrelsesorden 15 millioner kroner pr mål! Dette ville doblet den gjelda Sør-Varanger kommune har i dag. I tillegg er det åpenbart at ingen, verken offentlige eller private, er villige til å betale en slik kvadratmeterpris.

Vi får en illustrasjon ved å se på boligtomtene som Sør-Varanger kommune tilbyr på Skytterhusfjellet. De varierer litt i størrelse, men ligger grovt sett mellom 1 og 2 mål. Og koster rundt 1 million kroner.

https://www.sor-varanger.kommune.no/ledige-kommunale-boligtomter.406277.no.html

Hva ville skjedd dersom prisene på Skytterhusfjellet ble mangedoblet? 7 millioner for ei tomt?

Flere lokale partier har tatt til orde for at storhavnprosjektet i Høybukta Vest må videreføres, men hvem som skal betale, det har vi ikke fått vite. Ansvarlighet tilsier at man stopper den prosessen, og det har Arbeiderpartiet gjort