KAOTISK OM SYKEHUSÅPNING

Sør-Varanger AP er bekymra for pasienter og ansatte

Sør-Varanger Arbeiderparti er bekymra for konsekvensene for både pasienter og ansatte med den uklare situasjonen rundt åpninga av det nye sykehuset. Etter flere utsettelser, og alvorlige feil og mangler er avdekket, ber leder i partiet, Mariann W. Magga om at det tas grep om situasjonen. Espen Kvammen Rafaelsen og Rune Rafaelsen deler bekymringen.

 Når avgått styremedlem Haukanes varsler om alarmerende forhold ved sykehusbygginga, forventer vi at styret og direktør i Finnmarkssykehuset tar dette alvorlig. Som vertskommune må Ordfører Rune Rafaelsen involveres, og det må være en god kommunikasjon med styret i foretaket. Vi forventer full åpenhet rundt problemene.

 - Vi er først og fremst bekymra for pasientenes ve og vel, selv om vi er trygge på at de ansatte gjør sitt beste for å ivareta liv og helse. Likevel ser vi at det kan føre til at pasienter blir skadelidende av denne uvisse situasjonen, sier Magga.

 Sør-Varanger Arbeiderparti er også kjent med at flere ansatte opplever en svært krevende situasjon, der de på ene siden skal forberede innflytting i nytt bygg, og på den andre siden håndtere å bli værende i et bygg som samtidig forberedes på flytting. 

 - Det må også tas grep som gjør at man slipper den uforutsigbare situasjonen rundt ferieavvikling som det var i 2017. Det er jo stor arbeidsplass som sliter, og dette kan få store ringvirkninger for de ansatte og deres familier.  Det minste som må sikres, er at de ansatte kan få planlagt og gjennomført ferie. Ansatte leser jo om de kritikkverdige forholdene på ny-sykehuset i media, påpeker Magga.

 Arbeiderpartiet er videre bekymret for hvordan økte byggekostnader i 100 millionersklassen vi påvirke fremtidig drift av Finnmarkssykehuset. Vi forventer at man ikke kutter i tilbud innen somatikk eller psykiatri for å møte budsjettoverskridelser. Det har allerede vært knyttet uro til redusert sengekapasitet ved det nye sykehuset. Det er ikke akseptabelt at denne byggeskandalen skal medføre til et ytterligere kutt i helsetjeneste til befolkningen i Finnmark, sier Espen Kvammen Rafaelsen, som er lege ved Kirkenes Legesenter og kommunepolitiker.

 - Vi vil derfor sikre at Sør-Varanger kommune og Finnmarkssykehuset er i dialog om hvordan kommunen kan bidra i denne vanskelige situasjonen, og hvordan vi best er rustet til å håndtere krisesituasjoner og andre uforutsette hendelser. Vi krever at det settes inn tilstrekkelig ressurser og riktig kompetanse for å få sluttført byggingen av det nye sykehuset, avslutter Mariann W. Magga, som vil følge med på utviklinga av situasjonen.

Mariann Wollmann Magga, Rune Rafaelsen, Espen Kvammen Rafaelsen