Ordfører Rune Rafaelsen med åpent brev til Statsminister Erna Solberg om Flyktningesituasjonen

Dette handler om å ivareta humanitære tradisjoner som Norge og vår kommune er kjent for skriver ordføreren

original_1478640464_422643

Statsminister Erna SolbergStatsministerens kontor

                                                                                                                                                                       Kirkenes 19.0.116

BEKYMRING RUNDT SITUASJONEN FOR PERSONER SOM HAR SØKT OM BESKYTTELSE I NORGE OG SOM OPPHOLDER SEG I SØR-VARANGER.

Kjære Erna

Som ordfører i Sør-Varanger kommune ser jeg med bekymring på situasjonen som har oppstått i kommunen etter at Ankomstsenter Finnmark ble etablert i Vestleiren som et utreisesenter for asylsøkerne som kom til Norge via Storskog høsten 2015.

Sør-Varanger har lang tradisjon for å ta imot tilflyttere, uansett årsak til flyttingen, og jobber kontinuerlig med å sørge for at tilflyttere har de tjenester og tilbud som trenges. Vi har tatt imot mer enn 5000 mennesker over grensen på Storskog. Befolkningen i Sør-Varanger har ikke kommet med noen form for negative uttalelser om alle flyktninger og migranter som har passert gjennom vår kommune. Tvert imot, og det er jeg meget stolt over.

Det har blitt et meget negativt fokus på det som nå pågår i Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark. For Sør-Varanger er det viktig med respekt og verdighet for personene som opplever denne sitasjonen, og vi ønsker å påpeke at vi følger nøye med fremover. Vi ber om at statsministeren vurderer situasjonen i Vestleiren. Mange her er bekymret over situasjonen vi nå opplever.

Utsendelsen av flyktninger må skje på en forsvarlig og trygg måte. Norge må ikke bryte internasjonale konvensjoner i sin iver etter å sende ut mennesker i en fortvilt situasjon. Dette handler om å ivareta humanitære tradisjoner som Norge og vår kommune er kjent for.

Vennlig hilsen

Rune Gjertin Rafaelsen

Ordfører Sør-Varanger kommune