Pressemelding om regjeringens kraftpakke for Finnmark

Sør-Varanger Arbeiderparti er svært glad for at dagens Kraftpakke endelig sikrer utbygging av 420 kV linja til Varangerbotn! Nettsituasjonen i Øst-Finnmark er i dag kritisk. Det er ingen ledig nettkapasitet for økt kraftforbruk, og forsyningssikkerheten er sårbar til en region med forsyning kun med et eldre kraftnett inn til Øst-Finnmark. Nå blir denne situasjonen prioritert utbedret!

Det sikkerhetspolitiske perspektivet er anerkjent og inkludert i de samfunnsøkonomiske beregningene for nettutbyggingen i Finnmark. Regjeringen har som mål at 420 kV linja til Varangerbotn skal være ferdig utbygd og i drift innen 2030, og garantert senest 2032. I mellomtiden skal Statnett sørge for fleksible tekniske løsninger i Varangerbotn som vil bedre nettkapasiteten frem til linja til Varangerbotn er på plass. Dette gir Øst-Finnmark etterlengtet avklaring og forutsigbarhet for omstilling og utvikling i hele regionen!

Sør-Varanger Arbeiderparti mener dagens kraftpakke er et helhetlig og nødvendig kraftløft for hele Finnmark. Utsettelse av elektrifisering av Melkøya vil ivareta samfunn- og næringsutvikling også i perioden frem til 2030. Forlengelse i bruk av gassturbiner etter 2030 vil sikre at elektrifisering først skjer når kraftsituasjonen i Finnmark er forsvarlig utbygd.

Kraftpakken prioriterer og sikrer nett- og kraftutbygging i Finnmark. Det er en pakke som ivaretar helheten, og er bygget rundt en realistisk tidslinje. Med dagens kraftpakke vil regjeringen sørge for god forsyningssikkerhet, utviklingsmuligheter, og bidrag til å hold kraftprisene nede. 

(Regjeringens pressemelding kan leses her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/kraft-og-industriloft-for-finnmark/id2990581/ )