Vi tar Sør-Varanger videre

Jeg vil at Sør-Varanger skal være en attraktiv kommune som vi kan være stolte av. Jeg vil vektlegge kunnskap og kompetanse for utvikling av kommunens framtid, og våre velferdstjenester skal ha god kvalitet og være tilpasset den enkelte, basert på ny kunnskap og teknologi.

Vår kommune preges av færre barn og flere eldre, og siden finansieringen er avhengig av antall barn, blir det dermed et stort gap mellom økonomi og det vi ønsker å gi av tilbud og tjenester. Vi har gjennom de siste 4 år vist vi er styringsdyktige og har kontroll på kommunens økonomi.

For å gi mere handlingsrom vil jeg blant annet sette fokus på næringsutvikling og se på hvordan vi kan levere tjenester smartere og på en mer effektiv måte. Jeg er opptatt av nærhet til våre innbyggere, vil spille på lag med fagbevegelse, og frivillige organisasjoner for utvikling av hele Sør-Varanger.

Denne uke kunne vi offisielt åpne vår nye skole for Bjørnevatn-Sandnes området. En praktskole vi kan være stolte av. Men mine ambisjoner stopper ikke her.  Jeg vil sammen med våre dyktige ansatte jobbe videre med at barnehager og skoler skal ha god faglig og sosial kvalitet der barna står i sentrum. Kommunen skal være et godt og trygt sted å vokse opp for barn og unge, og skolene skal være utformet og utstyrt slik at elevene blir godt rustet til å møte framtidas teknologiske utfordringer.

Jeg vet at idrett og kulturaktiviteter legger grunnlag for bolyst, folkehelse, integrering, likestilling og utjevning av sosiale forskjeller. I Arbeiderpartiet tror vi på et mangfold av kultur- og idrettsaktiviteter, som bringer oss sammen og skaper gode samfunn. Jeg vil også arbeide for det profesjonelle kulturliv og kulturarbeidsplasser i Sør-Varanger.  Det er festivalene og de gode møteplassene som skapes med kunst og kultur som her er fundamentet. Jeg vil vektlegge den grenseoverskridende kompetansen som finnes i Barentsregionen, på alle kunstområder, som er vårt konkurransefortrinn og gjør at vi blir lagt merke til internasjonalt. Jeg vil fortsette satsingen på kultur og idrett, og vil legge til rette for at vi har aktive lag og foreninger spredt rundt i hele vår kommune, som vi skal støtte opp om og samarbeide med.

Jeg vil satse på økt velferd og vil ha gode helsetjenester til alle våre innbyggere. En god folkehelse er et felles ansvar og er viktig uansett alder. Jeg vil ha aktive eldre og vil føre en politikk som bidrar til å holde den enkeltes funksjonsnivå, lengst mulig.  Arbeiderpartiet vil bygge flere omsorgsboliger med heldøgnstilbud i den kommende periode, for å møte de utfordringer som kommunehelsetjenesten vil stå ovenfor i årene som kommer.

I Sør-Varanger trenger vi nye industriområder og ny infrastruktur, men også en ny innfartsvei til Kirkenes, slik at tungtrafikk går korteste vei og ikke belaster bo-nære områder. Derfor vil Arbeiderpartiet bygge ut Slambanken (KILA) og at nye havnearealer prioriteres og utarbeides i samspill med aktuelle aktører. Et viktig mål er etablering av en stor internasjonal havn og jernbaneforbindelse mellom Kirkenes og Rovaniemi.

Jeg vil fortsette arbeidet med at kommunen skal bli åpen og næringsvennlig. Arbeiderpartiet prioritere lokale bedrifter for framtidige oppdrag i kommunen, gjennom å ta i bruk nyskapende anskaffelsesmåter i anbudsprosessen.

Vår natur gir unike opplevelser og er den viktigste reiselivsvaren vi tilbyr. Jeg ønsker å styrke reiselivsnæringen. Havna, flyplassen, nordøstpassasjen, E6 og hurtigruten gir oss store muligheter som vi skal bruke til å utvikle et bærekraftig reiseliv, som gir turister og besøkende gode, ekte opplevelser.

Jeg skal arbeide for gode, trygge kommunale arbeidsplasser i lag med vårt neste kommunestyre og fagbevegelsen. En aktiv og deltakende befolkning er grunnlaget for et godt folkestyre og et levende lokaldemokrati. Arbeiderpartiet tror på fellesskapsløsninger, fordi vi får til mer når vi løfter sammen enn hver for oss. Sammen kan vi utvikle en kommune vi er stolte av!

Jeg ønsker dere alle et godt valg!

Rune Rafaelsen

Ordfører AP