– Vi vil ikke ha nye spøkelsesskip i Kirkenes

Leserinnlegg i Sør-Varanger Avis 11. juli 2023

LO-leder Henning Bråten og listekandidat for Ap, Thomas Grønnli Pettersen, ber UD om la Kimek få gjøre ferdig tråleren Saami.

– Vi har hatt spøkelsesskip i Kirkenes før. Rederiet har ikke villet betale for dem, Kimek vil ikke betale for dem og så blir de liggende ved den kommunale kaia og ruste. Der kan de bli et miljøproblem eller så må kommunen betale for å få dem tømt, slept til havs og senket. Dette problemet trenger verken Kimek eller kommunen nå, sier Bråten og Grønnli Pettersen.

Hindrer omstilling

– Men det er det som kommer til å bli problemet hvis ikke Kimek får lov å gjøre båten sjødyktig, sier Henning Bråten.

– Den trenger maling og den trenger anoder (metallstykker av sink som beskytter metallet mot korrosjon, red. anm.) for bli sjødyktig. Slik båten står nå, sperrer den for annen virksomhet, og det er jo underlig at Kimek har fått beskjed om å omstille seg, men så får de ikke lov til å gjøre det som skal til for omstilling, på grunn av forbudet fra mot å gjøre båten ferdig, sier han.

De to har skrevet til statssekretær for utenriksminister Anniken Huitfeldt, Eivind Vad Petersson, og politisk rådgiver for utenriksministeren, Eirin Kristin Kjær. Der ber de om tilbakemelding på spørsmål de har om saken, og har en klar melding til UD.

PURRER: LO-leder Henning Bråten og Ap-kandidat Thomas Grønnli Pettersen ber Utenriksdepartementet la Kimek få gjøre ferdig den russiske tråleren Saami. Foto: Yngve GrønvikFinnmarks største garasje

"Det sies fra Kimek i media at UD har nektet bedriften og utføre de nødvendige reparasjoner på båten Saami som ligger i tørrdokka. Dere har hentet inn Sjøfatsdirektoratet som har uttalt at de forhold skipet er under nå, ikke har behov for reparasjoner for å være sjødyktig for slep til annet verft. Kimek har fått utarbeidet sin egen rapport i saken som har en annen konklusjon.

Samtidig ligger det i sanksjonsbestemmelsene at vedlikehold og reparasjoner for å gjøre båtene sjødyktig er tillatt. Vi ønsker svar på om UD har planer om å innhente flere faglige råd som kan objektivt stadfeste hva som er nødvendig av videre utbedringer, og om det er behov for dette for at Saami kan sjøsettes. Alternativt gi en tillatelse snarest", heter det i brevet til UD.

– Om bedriften ikke tør å sjøsette båten, blir båten stående i Finnmarks største garasje og vi kan snart ta inngangsbilletter i Kirkenes sitt første sjøfartsmuseum, sier Bråten

– Må bli ferdigstilt

– LO i Sør-Varanger og Sør-Varanger Arbeiderparti har en helt klar holdning om at skipet må bli ferdigstilt. At det blir sjøsatt slik at rederiet tar ansvar for båten og betaler for kailigge, eller får båten fortest mulig vekk fra kommunen, sier de to.

https://www.sva.no/vi-vil-ikke-ha-nye-spokelsesskip-i-kirkenes/s/5-145-76323